Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013


«ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ»

Bloomberg: «Πράξη αντίστασης» για τους Ελληνες η κλοπή ρεύματος

Στις παράνομες επανα-συνδέσεις ρεύματος καταφεύγουν πολλοί Έλληνες που αδυνατούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα στην ΔΕΗ, γράφει το Bloomberg, κάνοντας λόγο για ένα «υπόγειο κίνημα» ηλεκτρολόγων που παρανόμως αποκαθιστούν την σύνδεση, μετά την διακοπή, για τους ίδιους, αλλά και για συμπολίτες τους.

Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Ο 55χρονος Κώστας Ιωαννίδης είναι άνεργος μεταλλουργός που όπως χιλιάδες συμπατριώτες του, δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Χρωστά 2.700 ευρώ στην ΔΕΗ και δεν μπορεί να δώσει ούτε τα 150 ευρώ των μηνιαίων δόσεων που συμφώνησε με την εταιρεία. Όταν του έκοψαν το ρεύμα τον περασμένο Οκτώβριο- για δεύτερη φορά μέσα σε μία διετία- το επανασύνδεσε παρανόμως, αναφέρει το Bloomberg.
«Έχασα τον πατέρα μου και τον μικρότερο αδερφό μου και δεν θέλω να χάσω και την μητέρα μου. Η υγεία της μητέρας μου είναι πιο σημαντική από το να είμαι νόμιμος» λέει ο 55χρονος από την Θεσσαλονίκη που ζει με την σύνταξη της μητέρας του και τα επιδόματα αναπηρίας της συζύγου του.
«Δεν μπορώ να πληρώσω 150 ευρώ, όταν το εισόδημά μου είναι 250 ευρώ. Δεν πρέπει να φάω;» αναρωτιέται ο Κ. Ιωαννίδης.
Το να στερούνται ακόμη και το ρεύμα, είναι μια δοκιμασία που πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλοί από τους άνεργους Έλληνες οι οποίοι πλέον ανέρχονται στα 1,37 εκατομμύρια (27% του ενεργού πληθυσμού), αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι τους πρώτους εννιά μήνες του 2013, έγιναν 257.002 διακοπές ρεύματος, κάτι που στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα «υπόγειο κίνημα» ηλεκτρολόγων (επαγγελματιών και μη) που παρανόμως αποκαθιστούν τις συνδέσεις για τους ίδιους και για τρίτους. Περίπου ένα στα 10 νοικοκυριά θα επανασυνδεθεί φέτος χωρίς άδεια, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).

H εταιρεία έχει ήδη βεβαιώσει 3.500 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος και 310 εξ αυτών των περιπτώσεων έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Το Bloomberg χαρακτηρίζει την εν λόγω παράνομη πρακτική, τμήμα μιας ευρύτερης διαμαρτυρίας και αντίστασης στις «οικονομικές αδικίες» που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και υποστηρίζεται από «επιτροπές αλληλεγγύης» οι οποίες προσπαθούν να παράσχουν τα απαραίτητα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στον τραγικό θάνατο της 13χρονης στη Θεσσαλονίκη από αναθυμιάσεις μαγκαλιού, το οποίο ήταν το μόνο μέσο θέρμανσης στο σπίτι που έμενε με την άνεργη μητέρα της, αλλά και στο γεγονός ότι κάποιοι πολίτες δεν προχωρούν σε παράνομες επανασυνδέσεις, όπως ο άνεργος μηχανικός, Πασχάλης Πασχαλάκης από την Θεσσαλονίκη που έμεινε τρεις μήνες χωρίς ρεύμα για χρέος 1.000 ευρώ στην ΔΕΗ.
Η κ. Μελίνα Καλαμπόκα, εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ, προειδοποιεί πάντως ότι οι παράνομες επανασυνδέσεις έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις, ενώ η ίδια η κλοπή ρεύματος ενέχει όπως λέει «θανάσιμους κινδύνους» και τονίζει ότι «αυτές οι πράξεις είναι άδικες προς τους άλλους νόμιμους καταναλωτές».
Όπως παραδέχεται ο 47χρονος Σταύρος, εκ του «υπόγειου» κινήματος των ηλεκτρολόγων, χτυπήθηκε από 360 βολτ και έμεινε αναίσθητος για δυο μέρες, όταν άγγιξε λάθος καλώδια στην προσπάθειά του να προχωρήσει σε παράνομη επανασύνδεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου